sobota, 27 júla, 2024

RÔZNE JAZYKY, UČÍME (sa) JAZYKY

10 tipov, ako sa skutočne naučiť cudzí jazyk

Autor článku: JŠ VAGeS

Učenie sa cudzieho jazyka môže byť náročná, ale aj veľmi obohacujúca skúsenosť. Ak chcete byť úspešní, je kľúčové mať správny prístup a aplikovať vhodné tipy, ktoré vám pomôžu s učením. Dnes sme pre vás pripravili 10 tipov, ktoré vám pomôžu naučiť sa cudzí jazyk efektívne. Poďme sa na ne pozrieť.

1) Stanovte si realistické ciele

Neočakávajte, že sa za pár mesiacov naučíte cudzí jazyk ako rodení hovoriaci. Je to proces, ktorý môže niekedy trvať aj roky. Preto je dôležité stanoviť si realistické ciele. Začnite s jednoduchými cieľmi, napr. naučiť sa základy slovnej zásoby a gramatiky potrebné pre konverzácie v situáciách súvisiacich s cestovaním.

2) Nájdite si spôsob učenia, ktorý vám najviac vyhovuje

Niektorí ľudia sa učia najlepšie prostredníctvom tradičných vyučovacích metód, ako sú kurzy v jazykovej škole, iní preferujú práve online kurzy. Sú ľudia, ktorým vyhovuje samoštúdium pomocou učebných materiálov, ako sú knihy, aplikácie alebo online zdroje. Je dôležité nájsť spôsob, ktorý vám vyhovuje, a práve s tým vám vie pomôcť aj jazykový koučing.

3) Neporovnávajte sa s ostatnými

Zo skúseností vieme povedať, že toto nikdy nikomu nepomohlo. Každý sa učí iným tempom. Neporovnávajte sa s ostatnými študentmi alebo s rodilými hovorcami. Pozorujte sami seba, ako ste na tom boli pred mesiacom či pred rokom a ako ste na tom dnes. Ostatných pustite z hlavy.

4) Pravidelnosť

Aby ste sa čo najrýchlejšie naučili cudzí jazyk, je dôležité učiť sa pravidelne. S týmto majú najväčší problém tí, ktorí sa rozhodli pre samoštúdium, nakoľko nie sú ničím viazaní a ľudia štandardne majú nízku zodpovednosť sami voči sebe. Snažte sa učiť každý deň, čo i len chvíľu. Ak máte problém práve s pravidelnosťou, odporúčame si nájsť partnera na učenie, jazykového kouča, alebo sa prihlásiť do pravidelného online kurzu.

5) Používajte jazyk v praxi

Najlepší spôsob, ako sa naučiť cudzí jazyk, je používať ho v praxi.

Pár tipov, ako na to: nájdite si partnera na konverzáciu, ktorý hovorí cudzím jazykom, ktorý sa učíte. Zapojte sa do aktivít, kde budete môcť používať jazyk, online fóra, alebo keď budete hľadať niečo na internete, tak to skúste v cudzom jazyku.

6) Nebojte sa robiť chyby

Každý robí chyby, keď sa učí nový jazyk, nehanbite sa za ne. Je to úplne normálne a je to súčasť procesu učenia sa. Tip navyše: je dobré, aby vás na chyby niekto upozornil, preto je dobré mať skúsenejšieho konverzačného partnera alebo lektora.

7) Vytrvalosť

Ak vaše výsledky nie sú také, aké ste si predstavovali, alebo ste sa zasekli na mŕtvom bode, prekonajte to! Skúste sa znova pozrieť na to, či sú Vaše ciele realistické, či máte dobrú metódu, poraďte sa s jazykovým koučom alebo lektorom, ale rozhodne neprestávajte! Ak prestanete, môže vás to posunúť vo výučbe jazyka o niekoľko krokov späť, čo určite nechcete.

8) Nájdite si motiváciu

Nájsť správnu motiváciu, ktorá vás bude hnať vpred v procese učenia sa cudzieho jazyka je veľmi dôležité. Premýšľajte o tom, prečo sa učíte nový jazyk a aké sú vaše ciele. Čaká vás ťažká skúška, plánujete sa presťahovať do zahraničia, chcete byť sebaistý na dovolenke, alebo ponúkať služby do zahraničia? Vždy si spomeňte, prečo ste s tým začali a prečo to robíte.

9) Využite moderné technológie

Existuje veľa webových stránok, mobilných aplikácií a iných online zdrojov, ktoré vám môžu pomôcť s učením sa cudzieho jazyka.

Tip z Jazykovej školy VAGeS: ľudia často nevedia, ako na to. Za nás, osvedčený postúp spočíva v tom, že sa človek najskôr poradí s kvalifikovaným jayzkovým koučom, ktorý mu dá odporúčania, ako začať. Pre úplných začiatočníkov je ideálne začať online kurzom v niektorej jazykovej škole, pričom je vhodné poradiť sa s jazykovým koučom či lektorom o ďalších možnostiach samoštúdia. Študent sa tak vyhne prehryzávaniu sa k tej správnej aplikácii, a zároveň mu lektor pomôže v začiatkoch, ktoré bývajú vždy najťažšie.

10) Obrátiť sa na profesionálov

Najrýchlejší progres a najlepšie výsledky získajte vždy vtedy, keď sa obrátite na profesionálov z niektorej z jazykových škôl na Slovensku. My v Jazykovej škole VAGeS postupujeme tak, že si študenta najskôr “diagnostikujeme”, a následne mu navrhneme najvhodnejšiu metódu pre jeho jazykový rozvoj. Môže sa stať, že štandardný jazykový kurz alebo samoštúdium študentovi neprináša želané výsledky. Vtedy je vhodné zvoliť inú formu učenia a osviežiť zvolenú výučbu, napríklad formou jazykového koučingu.

Naučiť sa cudzí jazyk dokáže naozaj každý. Stačí nájsť tú správnu cestu, ktorá vás dovedie k želaným výsledkom. Či už sa rozhodnete pre dobrodružnejšiu cestu a idete na to na vlastnú päsť, alebo sa necháte štúdiom viesť skúseným sprievodcom z jazykovej školy, je to len na vás. Držíme palce pri vašom jazykovom vzdelávaní! Ak potrebujete dodatočnú pomoc alebo tipy, neváhajte sa poradiť s jazykovým koučom alebo lektorom.