sobota, 27 júla, 2024

ANGLIČTINA, DETI, UČÍME (sa) JAZYKY

Hra Čítaj – hádaj

 

Táto aktivita je vhodná na precvičovanie otázok a rôznorodej slovnej zásoby a dá sa využiť v akomkoľvek jazyku pri deťoch, ale aj dospelých. V jazykoch, ktoré nefungujú podľa “píš ako počuješ” si precvičíte aj čítanie a výslovnosť.

Čo potrebujeme?

  • papierové kartičky so slovnou zásobou, ktorú chceme precvičiť
  • štipce
  • tabuľu alebo papier na zapisovanie bodov

Ako to urobíme?

  1. Pripravíme si kartičky a napíšeme na ne slovíčka (nižšie nájdete pár predpripravených, ktoré stačí vytlačiť a rozstrihať).
  2. Rozdelíme sa do dvojíc. Každý z dvojice si vytiahne kartičku a zoberie štipec a pripne ju druhému z dvojice na chrbát.
  3. Potom urobíme mixér – pustíme hudbu / tleskneme a deti sa majú zamiešať a na zastavenie hudby / tlesknutie usporiadať do nových dvojíc.
  4. Vo dvojiciach na otočia tak, aby si mohli prečítať, čo má ten druhý napísané na chrbte. Potom si začnú klásť otázky, na ktoré ten druhý môže odpovedať len “áno / nie”. Ak je odpoveď “áno”, môže pýtajúci sa pokračovať ďalšou otázkou, aby zistil, čo / čím je (=čo je na kartičke na jeho chrbte). Ak je odpoveď “nie”, pýta sa druhý z dvojice. Bod získava ten, kto prvý uhádne čo / čím je.
  5. Aktivitu môžeme zopakovať opätovným zamiešaním sa v mixéri.

Predpripravené kartičky na vytlačenie:

AJ ČÍTAJ HÁDAJ ELEMENTARY – fruit, food, animals

AJ ČÍTAJ HÁDAJ INTERMEDIATEE – mix výrazov

ŠJ ČÍTAJ HÁDAJ ELEMENTAL – fruta, verdura, animales, alimentos

E-ŚOPÍK