sobota, 27 júla, 2024

ANGLIČTINA, DETI, UČÍME (sa) JAZYKY

Chcete ovládať veľa slov?

 

Pri osvojovaní si slovíčok si nejeden z nás povzdychne, že by rád mal bohatšiu slovnú zásobu, hlavne, aby sa mu slovíčka udržali v hlave.

Je viacero ciest, ktorými sa môzeme slovíčka učiť. Jednou z nich je spoznať niektoré zo spôsobov tvorenia slov a to nám umožní rozšíriť si slovnú zásobu niekoľkonásobne a jednoducho.

Pozrime sa na pár príkladov v angličtine, tento princíp sa však dá využiť aj pri mnohých iných jazykoch.

 

Compound Nouns (zložené podstatné mená) sú jedným z najjednoduchších spôsobov tvorenia slov v angličtine a ľahko sa dajú vysvetliť hravou formou aj deťom.

Ide o spojenie dvoch a viac slov a tým vytvoríme slovo ďalšie. Veľa takýchto podstatných mien sa píše so spojovníkom (-), iné sa píšu spolu alebo oddelene, a niektoré sa môžu písať obomi týmito spôsobmi.

Určite nejaké také slová poznáte – napr. ice-cream / ice cream . “Chutné” slovo, uvedomili ste si však niekedy, že namiesto JEDNÉHO slovíčka vlastne ovládate TRI??

ice-cream

ice

cream

Alebo nejaké povolania, napr. postman – post + man, fireman – fire + man.

A v tom je kúzlo Compound Nouns.

Stiahnite si:

  • túto šablónu a skúste si ju podopĺňať podľa seba a zistíte, že ste s tou slovnou zásobou na tom oveľa lepšie ako ste si o sebe mysleli. Šablona sa dá využiť aj v škole so žiačikmi, žiakmi a študentami pri opakovaní aj učení sa nových slov
  • zoznam Compound Nouns Elementary (témy People-Family, Home-Fashion, Outdoors)

Tvorenie Compound Nouns