sobota, 27 júla, 2024

DETI, O PROJEKTOCH, RÔZNE JAZYKY

Lupienok má postupujúcich

V tomto školskom roku ste sa opäť mohli zapojiť do celoslovenského jazykovo-prírodovedného projektu Lupienok. Do Postupového kola sme prijali veršované herbáre v oboch kategóriách (I. a II.). Viac autorov bolo v kategórii II.

V kategórii I. sa o postup do Finálového kola uchádzali dielka v slovenčine, angličtine a nemčine. V kategórii II. v slovenčine, angličtine, ruštine, nemčine a francúzštine. Autorky počtom zatiaľ valcujú autorov.

Čo sa týka polienok, chceme vás pochváliť, lebo sa “potkýnate” z ročníka na ročník na menšom počte polienok. Niektorých polienok však nie a nie sa zbaviť – pozabudnutie na uvedenie jazykovej verzie, troch faktov pri každej rastlinke, uvedenie iného počtu veršíkov pri rastlinkách. Niektoré dielka sú minimalistické, kombinácia textu a lupienku, či lístočku, iné sú vyzdobené a dotvorené kresbami, grafikami.

Pred nami je Finálové kolo a povieme vám – bude to riadna fuška, vo Finálovom kole sa meníme na jazykomoľov a veršíkomoľov ;). Pri čítaní faktov nás vždy aj niečo nové naučíte a čítanie veršíkov je príjemná aktivita na zimné podvečery, občas sa z nich jazykový škriatok cerí, inokedy vtipom vyčaria nám úsmev na tvári, potom zasa óóó-kame, keď sa celok vydarí. Predpokladaný termím výsledkov Finálového kola je koncom januára.

A ak ste teraz náhodou nepostúpili, pomyslite si na to, čo ste vytvorili a čo ste sa pri tom naučili. Všetkým vám posielame e-mail (pripravujúcim pani učiteľkám/učiteľom a mamám) a ďakujeme za účasť.

Želáme vám pohodové prázdniny a sviatky a dovi na budúci rok 😉