sobota, 27 júla, 2024

DETI, FRANCÚZŠTINA, UČÍME (sa) JAZYKY

Vianoce – základná francúzska slovná zásoba

Pomaly (ale isto) sa dostávame do obdobia, keď počúvame z každého kúta vianočné koledy, nakupujeme darčeky a zažívame ošiaľ z najkrajších sviatkov tohto roka – je to tak Vianoce sú za dverami.

Hoci je tento rok v mnohom špecificky, nemali by sme zabúdať na podstatu týchto sviatkov a všetkých zvyklostí, ktoré sa s nimi spájajú. Preto tu máme pre nadšencov francúzštiny základné slová. Poznáte ich?

V tomto článku si predstavíme tie najznámejšie slová, ktoré sa neodmysliteľne spájajú s týmito sviatkami. Francúzske slová budú v článku vyznačené v zátvorkách v kombinácii s určitým členom.

Z kresťanského hľadiska sú Vianoce sviatkom narodenia Ježiša Krista, ktorý sa narodí ako Božie dieťa (L’enfant Jésus). Privádza ho na svet Panna Mária (Marie), ktorú sprevádza jej muž Jozef (Joseph).

Ježiško prichádza na svet v jasličkách (La crèche), narodený na slame (La paille). Je obklopený rôznymi zvieratkami ako sú somár (L’âne), vôl (Le boeuf) či baran (Le mouton) a utekajú za nim pastieri (Les bergers).

A nielen tí…, za Ježiškom sa chystajú aj samotní traja králi (Les rois mages) – Gašpar, Melichar, Baltazár (Gaspard, Melchior, Balthazar), ktorí sledujú Betlehemskú hviezdu (L’étoile de Bethléem).

Zároveň mu prinášajú dary (Les dons), a to konkrétne zlato, kadidlo a myrhu (L’or, l’encens, la myrrhe).

Samozrejme, ide len o jeden z pohľadov na Vianoce, existuje ich viacero.

Pre západné kultúry je typický obraz Santa Clausa (Le père Noël), ktorý má svojich pomocníkov – škriatkov (Les lutins). Títo mu pomáhajú s balením darčekov (Les cadeaux).

Z materiálnej stránky sú Vianoce sviatkom plným typických symbolov. Azda ten najzreteľnejší je vianočný stromček (Le sapin de Noël), na ktorom sa môžu nachádzať rôzne ozdoby (Les décorations). Medzi ne patria najmä vianočné gule (Les boules), anjelici (Les anges), girlandy (Les guirlandes), zvončeky (Les cloches), cezmína (Le houx), či typická hviezda na vrchole stromčeka (L’étoile).

V tomto ročnom období zvykneme mávať aj veľa snehu (La neige) a deti majú radi sánkovanie (La luge) so sánkami (Le traîneau) a rovnako tak aj guľovanie (La bataille de boules de neige).

A to by ako prierez touto témou úplne stačilo. Koľko z týchto slov ste vedeli po francúzsky? Pokojne si naštudujte aj ďalšiu slovnú zásobu na spríjemnenie dlhých voľných chvíľ.

Ďalšie články:

Neformálne anglické zlúčené slová

Francúzske slovesá zvukov zvierat

Francúzske homofóny