štvrtok, 25 apríla, 2024

DETI, O PROJEKTOCH

Lupienok 2022 – výsledky finále

Celoslovenské finálové kolo sa realizovalo od 15. decembra. Postúpilo do neho 7 veršovaných herbárov v kategórii I. (1. stupeň ZŠ) a 16 v kategórii II. (2. stupeň ZŠ).

Čo sa hodnotilo?

Splnenie zadania – úlohou bolo nájsť lupienky z 3 kvetov alebo lístky z 3 stromov a vytvoriť z nich herbár tak, že ku každému lupienku / lístočku budú uvedené 3 fakty a 3 veršíky vo zvolenej jazykovej verzii. Autori si mohli zvoliť verziu v slovenčine alebo v niektorom cudzom jazyku (AJ/RJ/NJ/ŠJ/FJ) v kombinácii so slovenčinou.

Viacerí súťažiaci nemali vytvorené veršíky, uviedli len fakty (týka sa Lupienku všeobecne).

Niektorí nedodržali počet 3 veršíky ku každému lupienku / lístočku, mali napr. ku dvom po tri veršíky a ku tretiemu dva veršíky.

Niektorí súťažiaci zabudli uviesť preklad faktov v slovenčine.

Pár autorov použilo pri veršíkoch pc namiesto rukopisu.

Jazyková správnosť – najčastejšie zádrhele boli pri nesprávnom použití prítomného času jednoduchého a priebehového (týka sa herbárov v AJ – SJ verzii).

Polienka boli aj v anglickom spellingu (strablerry, aok, bloosom..).

Tvorivý aspekt – veršíky boli rôznorodé od vytvorených čisto pre rýmovanie až po veršíky, ktoré majú aj obsahový význam a niektoré by sa dali použiť aj ako reklamné slogany 🙂.

Spracovanie herbáru – toto kritérium sme používali ako posledný rozhodujúci bodík, v PK aj FK, pri nerozhodnom výsledku ostatných kritérií. Viaceré herbáre boli pekne dotvorené. Pri niektorých sme si aj zaspievali a podupkali nohami 🙂.

Výsledky nám vyvalili oči

Pri celkovom výsledku v oboch kategóriách sme vyvalili oči asi takto 👀. Ak ste už videli výsledky možno chápete prečo.

Celkovo by sme chceli pochváliť všetkých autorov veršovaných herbárov, ktorí sa zapojili do Lupienku 2022 za ich tvorivé úsilie. Bolo to obohacujúce aj pre nás novými rýmami i faktami o kvietkoch či stromoch, napr., že:

  • najstarší javor na Slovensku má 250 rokov
  • levandula pochádza zo Stredomoria
  • najstaršia lipa na Slovensku má viac ako 700 rokov
  • fialka je najstaršia liečivá bylinka
  • jabloň s najširším kmeňom (5,30 m) v Európe rastie na Slovensku

O tom, že vaše výtvory boli ukážkou šikovnosti svedčí aj to, že sme sa rozhodli udeliť tri špeciálne ceny – jednu Cena za NAJ veršovaný herbár v slovenčine a dve Cena za pekný dizajn.

Ďakujeme za účasť. Ak sa vám tvorenie v kombinácii jazyky & príroda páči, onedlho je tu jar a lupienkovej inšpirácie bude hojnosť – či už pre seba alebo nasledujúci ročník Lupienku.

Výsledky Lupienku 2022 >>

O Lupienku >>

🌱🌱🌱